Koložvárska skladaná kapusta

Koložvárska skladaná kapusta

28.2.2019 0 Od administrator

Potrebujete:

cibuľa 2 ks, masť alebo olej 2-3 lyžice, mleté chudšie bravčové mäso (napr. plece) 400 g, mletá paprika 1 lyžica,      kyslá kapusta 750 g, cukor podľa potreby, ryža 100 g, kyslá smotana 200 ml, soľ, korenie, saturejka, cesnak 1 strúčik
(Klobása – nie je nutná, záleží na vašej chuti), čerstvá petržlenová vňať alebo kôpor na servírovanie.

Postup:

Cibuľu nakrájame na kocky, na masti či oleji ju osmažíme do zlatista. Ak chcete, môžete pridať aj klobásu nakrájanú na kolieska. Prisypeme mleté mäso a dvoma vareškami ho rozdeľujeme a miešame tak, aby sa nezlepili a opiekli do zhnednutia. Pridáme pretlačený cesnak a zasmahneme. Zaprášime paprikou, troškou saturejky a korenia a podľa chuti osolíme. Priklopíme a dusíme do mäkka. Kyslú kapusta prepláchneme, prekrájame, dáme do rajnice a 15 minút podusíme, aby čiastočne zmäklo. Ak je veľa kyslé, doladíme jeho chuť trochou cukru. Zmiešame ho s uvarenou ryžou. Do pekáča dáme vrstvu ryže s kapustou, vrstvu mäsa a opäť vrstvu ryže s kapustou. Pokiaľ máte pekáčik skôr malý a hlboký, môžete vrstvy opakovať, vždy však posledný hore končíme vrstvou ryže s kapustou. Navrch opäť môžeme naskladať kolieska klobásy. Povrch potrieme kyslou smotanou. Pečieme pri 200 ⁰C asi 45 minút. Ak by povrch hnedla príliš rýchlo, zakryjeme ho alobalom. Hotový pokrm vyberieme z rúry a necháme 15 minút odstáť. Pri podávaní sypeme čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom.